Hakukoneoptimointi, search engine optimization (SEO)

14/10/2021 Juho Mäyränpää

Hakukoneoptimointi, search engine optimization (SEO)

Tässä kolmannessa blogikirjoituksessanni käsittelen hakukoneoptimointia (SEO), joka kulkee käsi kädessä inbound-markkinoinnin kanssa.

Tässä kolmannessa blogikirjoituksessanni käsittelen hakukoneoptimointia (SEO), joka kulkee käsi kädessä inbound-markkinoinnin kanssa. Seuraavassa tekstissä pureudun vielä tarkemmin verkkomarkkinoinnin suunnitteluun. SEO ja verkkomarkkinointi yhdessä ovat ne toimet, joilla saat ohjattua liikennettä verkkosivuillesi, eli inbound-markkinoinnin toimenpidekeskukseen.

Verkkosivut ovat inbound markkinoinnin keskitetty hubi, johon liikenne pyritään ohjaamaan, jotta saavutetaan haluttu tavoite kuten konversio, tunnettuuden kasvu, uskottavuuden kasvattaminen verrattuna kilpailijoihin tai käyttäjien tarpeiden toteuttaminen.

Hakukoneoptimointi:

 • Yksi tehokkaimmista tavoista tapoja saada “oikeita” ihmisiä verkkosivuille
 • Suomessakin yli 30 miljoona Google-hakua päivittäin ja yleensä hakukoneoptimointi kohdistetaankin Googleen
 • n. 88% ihmisistä tekevät Google-haun ensimmäisenä toimenpiteenään ennen mitään muita toimenpiteitä
 • Tavoitteena saada hakukoneoptimoinnissa on saada verkkosivusto mahdollisimman korkealle hakutuloksista valituilla hakusanoilla
 • Googlen haussa ensimmäiseksi sijoittuva sivu saa 37% hauista klikkauksen, toinen sija saa 11,6%, kolmas 7,5%, neljäs enää 4,5% ja viides 3,1%.
 • Hakukoneoptimointi voidaan jakaa perustasolla
  • Hakusanatutkimukseen
  • Tekniseen optimointiin
  • Sisällön ja käytettävyyden optimointiin (On-Page & Content)
  • Sivuston ulkoisten liikenteen lähteiden kuten backlinkkien optimointiin (Off-page)

Perustasolla on seurattava kävijöiden määriä, käyttäytymistä ja konversioita (maalit). Eri työkaluilla voi seurata sivuston kävijämääriä, hakusanojen tehokkuutta, sivuston yleisiä ja teknisiä ongelmia kuten indeksointia ja nopeutta, sekä hallita sivuston sivukarttaa ja lähettää sivuja indeksoitavaksi.

Kaupallisillä työkaluilla voi seurata muun muassa tietoa sijoittumisesta hakukonenäkyvyydessä verrattuna kilpailijoihin ja ne tarjoavat keinoja sijoittumisen parantamiseen. Käytettävyyden arviointityökalut tarjoavat täsmällisempää tietoa sivuston vierailijoiden käyttäytymisestä esimerkiksi lämpökarttojen ja nauhoitusten muodossa.

Sisällön optimointi on kaikista tärkein hakukoneoptimoinnin osa-alue. Ilman relevanttia ja käyttäjiä palvelevaa sisältöä ei liikennettä sivustolle voi saada. Sisällön pitää palvella käyttäjiä ja antaa lisäarvoa. Sisällön optimointi pitää suunnitella haluttujen hakusanojen perusteella. Hyvä sisältö voi olla esimerkiksi asiantuntija-artikkeleita, blogikirjoituksia, how-to videoita ja webinaareja.

Hakusanat pitää ottaa huomioon myös varsinaisen tekstisisällön lisäksi mm. otsikoissa, metatiedoissa, url-osoitteessa, sivuston rakenteessa, sisällön ristiinlinkityksissä ja kuvien alt-kuvauksissa.

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, sitä ei voi eikä kannata tehdä kertaluontoisena projektina. Tietyillä hakusanoilla voi olla myös todella vaikea kilpailla ja silloin esimerkiksi hakukonemarkkinointi voi olla järkevämpi ratkaisu. Orgaanisen näkyvyyden kasvattaminen on myös usein hidas prosessi, tuloksia syntyy paljon hitaammin kuin muilla esimerkiksi hakukonemarkkinoinnin toimenpiteillä.

"Tavoitteena saada hakukoneoptimoinnissa on saada verkkosivusto mahdollisimman korkealle hakutuloksista valituilla hakusanoilla."

Tilaa ilmainen Myynnin työkalupakki sähköpostiisi.

Saat Myynnin työkalupakissa vinkkejä ja ohjeita koskien myynnin eri osa-alueita. Kun tiedät, että haluat kehittää yhtiösi myyntiä tai olet suunnittelemassa kansainvälistymistä kannattaa tälle listalle liittyä. Tilauksen yhteydessä saat yhteenvetona koosteen myynnin eri osa-alueista ladattavana pdf-dokumenttina.

myynnin-pakki
Contact

”Valmennukseni auttavat sinua kehittämään yrityksesi myyntiä ja tekemään enemmän kauppaa”

OTA YHTEYTTÄ

Contact